Dones D’Or

Aquesta setmana se celebra el Dia Internacional de la Dona així que des de DynamiCore volem dedicar aquest blogpost a una sèrie de dones espanyoles que van aconseguir classificacions extraordinàries a les olimpíades. Elles representen l’esperit lluitador i competidor que tota esportista porta dins i són un exemple a seguir per a aquelles dones que aspiren a arribar a unes olimpíades.

Ens remuntarem al 776 a. de C. per a donar context, quan van començar les Olimpíades de l’Antiga Grècia. Els Jocs Olímpics estaven dedicats al déu grec Zeus i se celebraven a Olímpia, on hi havia un temple dedicat a aquest. Però els Jocs Olímpics estaven reservats únicament als homes – les dones quedaven relegades a un segon pla.

Prop del temple d’Olímpia, es trobava el temple de la deessa grega Hera, dona de Zeus. Aquí és on avui dia s’encén la torxa olímpica abans que parteixi al país d’acolliment, però en 776 a. de C. era on se celebressin els jocs dedicats a Hera en els quals participaven dones joves no casades.

Quan van reviure els Jocs Olímpics al 1896, les dones també van quedar excloses però quatre anys més tard, en els Jocs Olímpics de Paris de 1900, van competir 22 dones en les categories de vela, golf, tennis i criquet. La suïssa Hélènede Pourtalès va ser la primera dona a competir en les Olimpíades i es va convertir en la primera campiona olímpica en quedar el seu equip primer en la primera competició de vela dels jocs.

Però des que Hélène de Pourtalès es va coronar primera dona olímpica, hi ha hagut moltes altres que han seguit els seus passos, entre elles grans esportistes espanyoles.

Es pot dir que les Olimpíades de Barcelona 92 van marcar un abans i un després en el medaller femení espanyol. Fins llavors, les medalles que aconseguia Espanya era cosa d’homes, però aquesta tendència es va trencar en el 92. Aquest any per primera vegada, les esportistes espanyoles van aconseguir 8 medalles, 4 d’elles d’or. Encara que Barcelona va ser on es va aconseguir la primera medalla olímpica femenina, li van seguir moltes més.

Quatre de les medalles d’or van ser:

  • L’equip femení d’hoquei herba compost per: Mª Carmen Barea, Sonia Barrio, Mercedes Coghen, Celia Corres, Natalia Dorado, Anna Maiques, Elisabeth Maragall, Mª Isabel Martínez de Murguía, Nuria Olivé, Virginia Ramírez Merino, Massa Rodríguez, Nagore Gabellanes, Mariví González, Silvia Manrique Pérez, Teresa Motos, Maider Telleria.
  • Almudena Muñoz a la categoria de judo
  • Miriam Blasco en la categoria de judo
  • Patricia Guerra i Theresa Zabell en la categoria de 470 de vela


Zabell és l’única olímpica competint per Espanya que ha guanyat dues medalles d’or. La segona la va guanyar en les olimpíades d’Atlanta 96.

A Atlanta 96 va haver-hi dos equips femenins espanyols que van guanyar medalla d’or olímpica: el de Theresa Zabell i Begoña Vía-Dufresne en vela i el de gimnàstica rítmica compost per Marta Baldó, Nuria Cabanillas, Estela Giménez, Lorena Guréndez, Tania Lamarca, Estíbaliz Martínez.

Sidney 2000 va ser un any en què el medaller olímpic tant masculí com femení espanyol va baixar molt. Però una atleta va aconseguir fer-se amb la medalla d’or a la seva categoria: Isabel Fernandez Gutierrez en Judo.

Després de dues olimpíades en blanc per a les atletes femenines espanyoles, Londres 2012 va suposar un punt d’inflexió i van ser les dones les que van obtenir més medalles d’or, tres en total, mentre que els homes es van quedar amb una. Aquest any la vela femenina espanyola va aconseguir l’or en dues categories: Marina Alabau en RS:X i Tamara Echegoyen, Ángela Pumariega i Sofia Toro en Elliott 6m. L’altre or el va portar Lídia Valentín en halterofília.

A Rio 2016, les últimes olimpíades que s’han celebrat, el medaller olímpic femení va tornar a brillar. A pesar que encara els homes continuaven sent majoria, les dones van tornar a dominar el medaller d’or, guanyant 4 medalles enfront de les tres aconseguides per ells. En aquesta ocasió, les olímpiques que es van portar l’or van ser: Mireia Belmonte en natació, Maialen Chourraut en piragüisme, Carolina Marín en bàdminton i Ruth Beitia en atletisme.

Totes les olímpiques espanyoles que s’han portat l’or han lluitat per arribar al podi i han dedicat hores i hores a la seva preparació física. Cada entreno i cada campionat ha comptat per a arribar on han arribat. Amb perseverança i molta dedicació, totes elles han fet història.

A DynamiCore creiem en aquesta perseverança i dedicació. Amb cada exercici de crosspilates, el múscul arriba més enllà i cada sessió compta. Ens agrada exigir-li al nostre cos i notar els resultats (encara que signifiqui tenir una mica de cruiximent l’endemà).

Avui volíem destacar a totes les olímpiques espanyoles que han guanyat l’or perquè són un exemple a seguir. A més, són un referent per a tothom i sobretot per a altres dones esportistes. L’esport no entén de gènere i s’hauria de fomentar per igual per a home i dones ja que és un tema de benestar i salut.

Aquí a DynamiCore fem classes de crosspilates per a dones, homes, tercer gènere, etc. Ens agrada que tothom se senti benvingut i ens agrada valorar a tothom per igual. El pilates, o crosspilates en el nostre cas, no entén de gènere, és un esport que requereix tècnica i aporta moltíssim a qui el practica, indiferentment del seu sexe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *